Torrdräkt eller våtdräkt

Läste på surfski.nu om helgens incident. Tydligen en som välte med sin surfski och hamnade i vattnet. Torrdräkten hade ett läckage och paddlaren kom inte upp i kajaken igen. Benen var fyllda med vatten. Som tur var fanns lots till undsättning och kunde hjälpa den nedkylda paddlaren. Riktigt otäck händelse som lyckligtvis slutade bra.

Har själv funderat lite över det här med torrdräkt. Är det verkligen så att det är det ”bästa”? Visserligen håller man sig torr om man trillar i och dräkten är ok. Men om man blir liggande i en stund av någon anledning så borde det vara så att man måste ha bra med kläder under dräkten för att inte bli nedkyld.

Alternativet är ju att paddla i våtdräkt. Vad finns det för bra alternativ där till torrdräkten? Någon som har erfarenheter eller idéer?

18 svar på “Torrdräkt eller våtdräkt”

 1. Jag vill minnas att Jens Webster kör vårdräkt(er) året runt. Och då har han väl lite lager på lager tänker jag… Jag har själv kör så någon gång. Neoprensockar i neoprenstövlar. Korta neoprenbyxor ovan på lång och en ”vanlig” paddlingsjacka ovanpå min långärmade neoprentröja. Nä, det är inte HELLER skönt. Men kanske bättre för rörligheten och för säkerheten if shit hits the fan. Å andra sidan har ju torrdräkt sina fördelar. Jag tror kort sagt inte det finns ett rätt svar. Utan flera halvrätta eller halvt felaktiga. Alla val får vara individuella, med rätta… För övrigt så tror jag att omdöme och marginaler är det bättre och viktigare valet under den kalla säsongen.

 2. Torrdräkten är behagligare (tycker jag) eftersom den håller dig torr när du sitter i kanoten, våtdräkten drar åt sig vatten och blir med tiden nerkyld. Detta gäller självklart efter en simtur också. Detta har Jens kanske hittat en bra lösning på?

  Min AWS Ursuit torrdräkt inköptes för att förlänga slätvattenperioden. Jag använder den numer även i min surfski.
  Den har emellertid två nackdelar; slitstyrkan är inte jämförbar med en traditionell torrdräkt, vid skada fungerar då torrdräkten som ett ankare om den tar in vatten. Detsamma gäller om den inte är helt tillsluten (stäng till i halsen…).

  Den andra nackdelen är att man inte flyter i AWS (eller i våtdräkt) på samma sätt som i en traditionell torrdräkt.

  Ett problem som inte uppmärksammas är händerna. När dessa kyls ner blir det mer eller mindre omöjligt att ta sig upp oavsett dräkt även om värmen i kroppen generellt bibehålls i en bra dräkt.
  Traditionella paddelhandskar hjälper endast kortvarigt.

 3. Antar Håkan menar MPS som har dragkedja i halsen! AWS är ju lite tåligare + går inte öppna i halsen! Har/haft båda modellerna!

  /Janne

 4. Svar till Janne: jodå, menade MPS -har haft båda modellerna (dvs MPS och AWS)! AWS flöt jag i som en kork, omvända förhållandet med MPS…
  Ångrar nu att jag sålde den tåligare AWS:n men surfski kom till som intresse senare.
  Hur trivs du med din Fenn XT?

  1. Jo jag la min kommentar innan man såg ditt tillägg ;) Jag ångrar faktiskt oxå att jag sålde min AWS! Jo hittills är jag mkt nöjd med min XT glass vacuum! Men har inte paddlat den så mkt än, sitter hellre varm å torr i min Commander nu när vädret är lite kasst! Men några turer har det blivi å ser mkt fram mot nästa sommar då ska jag paddla å sola samtidigt ;) Det enda jag kan klaga på är att paddelisättet kunde varit lite bättre(tajtare)
   Sen är det här med surfski rätt så nytt för mig känner att jag har mkt att lära där! Men kommer man som jag från hafskajak så gick det faktiskt att hoppa ner i XT:n å paddla iväg direkt även om den såklart är lite rankare(nervösare) än en vanlig kajak! Men tror jag kommer få mkt roligt i den framöver!
   /Janne

 5. Har ingen torrdräkt nu men har haft tre olika till windsurfing för lääääänge sedan. Även då är det svårt att klä sig under så det passar både den fysiska aktiviteten när det blåste lite mer och badandet. Det vikiga för mig var att få bort torrdräkten från skinnet så fleecekläder var bra. De värmde en del även i fuktigt/svettigt tillstånd och hann aldrig bli iskalla under doppen.

  Händerna var problemet både då och nu. För tunna handskar gjorde att man snabbt tappade känsel och styrsel av fingrarna och för tjocka (7 mm dykarmodell i neopren) var för klumpiga. Men min erfarenhet är att man måste ha neopren för poogiesar kanske är sköna medan man paddlar men farliga om man åker i då man inte har något skydd alls på händerna…

 6. Torrdräkt är det bästa alternativet för en paddlare som vill vara rörlig. Våtdräkt hämmar för mycket enligt min erfarenhet. Men, torrdräkten blir farlig även utan läckage efter tillräckligt intensiv (”svettig”) paddling och ett antal timmar, >3.

  Lösningen på problemet är väl ändå ombyte och sällskap, eller finns det ”klädestekniska” knep jag missat?

 7. Kom att tänka på det där som sägs vara ett ordspråk från eskimåerna ”om du svettas, dör du”. Jag tror i och för sig inte på det där i någon ordagrann mening. Men ja; jag tänker en extra gång när jag skall ut på kallt vatten. Mår jag bra? Är vädret bra? Är mitt vägval bra? Är telefonen laddad och fäst i flytvästen? Är grejerna i ordning? Hur ser riskbilden ut idag?

  Kläderna är bara en faktor i detta.

  Kanske att jag minskar intensitet eller längd på turen… Kanske att jag ”chansar mer” när jag har ombyte, finväder, sällskap eller när jag känner mig helt och fullt stark och frisk… Att ge sig tid att lyssna på maggropskänslan är viktigt för mig.

  Sen är det bara att köra. :)

 8. Efter snart 10 år av vintermotionspaddlande och testande av i princip alla varianter som finns…

  -Ursuit MPS med nåt tunt utanpå
  -Varma tumneopren

  …och inte paddla fullt lika offensivt på vintern, lite närmare stranden alltså

  1. Snälla Erik ge mig tips på nåt vettigt tunnt att ha ovanpå… å inköpsställe! Är mkt nöjd med min Ursuit MPS men har märkt hur ömtålig den är! Hade tänkt köpa nån Yak Long John…men är glad om jag kan slippa ;)

   /janne

 9. Jag har en vanlig rashguard på överkroppen, köpt i surfbutik. På benen har jag ett par tunna överdragsbyxor.

  1. Tack för tips Erik å Erik ;) Har dock köpt en Ursuit AWS idag…tänker använda den i vinter på havet å kommer troligvis även behålla MPS:en å bara ha den för motionspaddling i Kåsjön när vattnet går under 5gr! MPS:en är super för motionspaddling men har provsimmat den å då letar sig lite vatten in i halsen! Därimot är AWS:en helt tätt även vid simning plus mkt tåligare, tror det är mkt svårt få läckage på den!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.