Fenn Elite SL – Review

Efter bra mycket funderande slog jag till och blev surfskiägare i augusti i år. Köpte min Fenn Elite SL från Fenn.no. Har kört med den ett tag nu och tänkte dela lite bilder och tankar. Smmanfattningsvis är jag vansinnigt nöjd med skidan!

Mått och sånt
Längd: 644cm
Bredd: 42,5cm
Vikt: 11,5kg

Bygge och detaljer
Mitt exemplar är i vakuumbakad kolfiber. Stumt bygge och står pall bra. Inget svikt inget tjafs. Känslan är raka rör och rejält gjort. Styrningen har vajerlinor och en enkel rejäl inställningsmekanism. Sittbrunnen töms med två dräneringshål som tömmer väldigt bra om det kommer in vatten.

Stabilitet
Trots att hon är så pass smal så är hon ganska stadig. Det man behöver lära sig är att tänka bort topprankheten som finns. På slätvatten tänker jag aldrig på att hålla balansen men i sjö får man koncentrera sig. Frugan klarar en Plastex Maraton Swift på slätvatten men välte efter en minut med Eliten. Men man ska komma ihåg att Jessika väger 48kg så hon flyter som en kork i surfskin.

Sittbrunn och komfort
Jag sitter riktigt skönt i Eliten. Även helt utan vaddering under rumpan. Har testat lite olika varianter av fix för komforten och stannat vid att sätta lite liggunderlag under hälarna (bättre fotvinkel) på fotstödet. Det räcker. På slätvatten kör jag med en Skwoosh under rumpan mest för att komma upp lite högre i sittposition. På havet kör jag utan sittunderlägg. Fenn Elite är den surfski som jag sitter skönast i. Har tidigare testa Epic V12 och Nordic Kayaks Fusion. Framförallt kan jag jobba friare med benarbetet i Fenn:en. Jag är 178cm lång cirkus. På bilderna är det fortfarande kvar vaddering i sittbrunen från mina test och fix. Det är borta nu.

I vågor
Här har jag fortfarande en hel del att lära ska det sägas. Jag har lärt mig hantera moderata vågor ok men i stora vågor brister min kunskap. Eliten däremot går som ett troll i medsjö. Jädrigt härlig upplevelse. Inga hyss och inget tok. Styr ditt jag vill och halkar med vågorna lätt. Men man måste kunna hantera balansen i skidan. För hon är en handfull att hantera när det blir grovt.

På slätvatten
I år har jag gjort kring 22min på 5km på slätvatten med Zedtech Sleipnern. Gjorde 23min med Fenn Eliten utan att ta ut mig. Gissar det borde gå att få till 22:40 om man kör skiten ur kroppen.

Önskemål från mig
Har beställt ett nytt roder. Tror mer på ett elliptiskt än det hajfeneformade som sitter på som standard. Hajfenan fungerar helt ok inget snack om det men jag är nyfiken :-) Har fått frågan om det släpper och så i surf men det gör det inte. Bara jag som är nyfiken. Återstår att se om det elliptiska rodret gör någon skillnad. Kanske har jag fel.

Galleri

Länkar
Fenn.no >>
Fenn Kayaks hemsida >>

Ett svar på “Fenn Elite SL – Review”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.