Kommande året hos Friskis

Friskis&Svettis SundsvallKom precis hem från första rikiga styrkepasset på länge. Velade ett tag om hur jag skulle göra med styrka kommande tiden. Fastade till slut för ett årskort på Friskis&Svettis gym här i Sundsvall. Och jädrar vilket fint gym de byggt. Grymt verkligen. 1500kr i årsavgift plus 100kr medlemsavgift. Värt varenda varenda krona. Tack Friskis!

Körde stora basövningar i den ”förbjudna” hypertrofizonen 3-4×10 på varje övning. Körde bla benpress, marklyft, chins, frivändningar, dips, bänkpress och sittande rodd. Totalt 75min. Har jag inte träningsvärk imorgon blir jag vansinnigt förvånad.

Slog mig just att jag kört på F&S av och till i nästan 20 år. Jösses!! Du börjar bli gammal LaRs.

F&S Sundsvall >>

6 svar på “Kommande året hos Friskis”

 1. Nu har jag ju just flyttat mig träning från hypertrofizonen ner till 4-6 rep. Men hur tänker du med ”förbjudna”? MIn hypotes är (och jag kan inte min träningslära) att du/vi som huvudsakligen kör längre pass (skidor/paddling/etc) antingen skall köra maxstyrka eller mjölksyra på gymmet. Kan du ge mig en rad eller två som förtydligar? Jag är för övrigt nöjd F&S medlem själv. :)

 2. Assååå…. Jag fattar vad hypertrofi är, är inte intresserad av den delen. Utan undrar mer om hypertrofi alltid är ”fel” i våra sammanhang. Och; vilka andra sorts styrketräning som däremot har sin plats för exempelvis långloppspaddling.

  Men bara om du har tid och lust att ge en liten fördjupning…

  1. …tusan vet om jag är så påläst på området.

   Mina egna erfarenheter av hypertrofiträning i gymmet är att det ger större volym muskler. Men samtidigt har jag förstått det så att det ”försämrar” borttransport av slaggprodukter genom längre transportväg typ. Körde uteslutande 10:or i gymmet då jag simmade i min ungdom. Resultatet en något klumpig, stel och tung kropp. Nått som inte är särskilt önskvärt i simning. Vet inte riktigt hur det passar i paddling. Läste i SOK:s kravprofil för sprinters häromdagen att sprintrar under en period av året kör hypertrofistyrka och sedan går över mot max och explosivstyrka.

   Min tanke är att försöka bygga volym under vintern för att någon gång åt vårvintern/våren till gå över mot maxstyrka. Så får vi se vad det ger för resultat kommande sommar. Känns i alla fall som att jag behöver bli starkare och få lite mer kött på ”benen”.

 3. Min erfarenhet av 30 års styrketräning är att den typen av träning 3-4 x 10 set inte ger optimal volym. Korta ner till 3 set efter uppvärmning med 6-8 repetioner med varierade övningar med syfte att bygga -i ditt fall- muskelatur för paddling. Variera övningarna på respt delar av kroppen mellan passen.Kroppen svarar alltid positivt på variation!

  Tillväxt kommer som resultat av träning, näring (husmanskost) och vila = återhämtning. Är du inte 20 år sliter i normalfallet den nämnda träningsformen mer än bygger eftersom den kräver hög förmåga till återhämtning.Denna förmåga avtar tyvärr med stigande ålder.

  Vissa dagar svarar kroppen bäst på färre reps med högre vikt och andra dar på lägre vikt kompenserad med fler repetitioner. Lyssna på kroppen i stället för att köra sterotypa träningscheman.

  I veteranålder bör man ställa sig från vilken inriktning skall min träning ha, öka handledsstyrkan, bygga upp axelmuskelatur etc.

  Om detta kallas det ena eller det andra struntar kroppen i.

  Uthållighetsträning sker bäst genom aerobiska övningar som skidor, löpning, spinning och paddling.

 4. Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar. Av tex uthållighetsstyrka (25reps typ) som jag körde en period i fjol så blev jag ”sur” i kroppen och hade svårt med återhämtningen. Tung styrka (4 reps) gick bra däremot. Återstår att se vad mellanläget med 10 reps ger. Blir jag sur av det så minskar jag reps och ökar last. Lurar på att nöja mig med 3 set hädanefter.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.