I want to change canoeing

Ben Brown bjuder på sina tankar om hur han ser på paddling. Intressant och tänkvärd läsning. Vad tänker du?

I want to change canoeing >>

2 svar på “I want to change canoeing”

 1. Jag tänkte svära i kyrkan:

  Reagerar mot att en sport med nödvändighet skall säljas in med div mediala knep. Handlar det inte om att förmedla till sin närmaste omgivning en glädje att paddla. Till våra ungar, grannar, arbetskamrater etc varför så j-a komplicerat?

  Det är inte heller något självändamål att vara en antalsmässig stor sport, på elitnivå är ingen sport särskild stor antalsmässig iaf. Paddling som enhetlig form tillhör ändå de större folksporterna.

  Det viktiga är väl att de som väl utövar sporten upplever glädjen med den. Glädjen har inget med prispengar att göra, jfr orientering och löpning.Det finns viktigare värden att värna om.

  Även om föreningar med bra ungdomsverksamhet är en bra förutsättning för att bibehålla intresset för en sport kan jag ändå konstatera att exvis surfski sannolikt inom kort tid kommer att vara långt mer utbredd jämfört med slätvattenpaddling…..

  Varför? Jo därför att surfski har en inbyggd naturlig lekglädje även på elitnivå, jfr med forspaddling, surfkajaker men även vanlig havskajak.

  Slätvatten tenderar att vara alltför resultatinriktad, pretantiös och tråkig (jodå, jag paddlar själv slätvatten på veterannivå).

  Jag tror tyvärr slätvattenpaddling idag lever en tynande tillvaro där landets få vitala kanotklubbar i flertalet fall består av ett gäng män och kvinnor i mogen ålder. I båthusen ligger gamla racerlådor oh samlar damm.

  Undantag finns naturligtvis på vissa orter med ett traditionellt intresse för slätvatten, men vi pratar ändå minoriteter.

  Sammanfatttningsvis; var en glad förebild för din sport, betona för din omgivning -oaktat val av kommunikationssätt- paddelglädjen, naturkontakten, enkelheten och tillgängligheten att utöva sporten till en rimlig kostnad jfr med exvis MTB, golf, segling,etc.

  1. Helt ok! Ser det inte som att svära i kyrkan heller. Håller helt med dig om att det handlar om att sprida glädjen. Men jag tror kanotsporten måste bli bättre att sprida den glädjen via media. Tyvärr finns man inte om man inte syns om man ska dra en klyscha. Och man ser inte mycket paddling i rikspress eller på TV. Att skapa uppmärksamhet som får fler att bli nyfiken på paddling är viktigt tycker jag.

   När det gäller slätvatten tror jag att det finns en naturlig plats för det. Har svårt att se att surfski inom överskådlig tid tar positionen som tävlingsarena för tex ungdom.

   När det gäller oss veteraner så tror jag att surfski kommer ta över. Så känns det i all fall med dagens uppsving. Lekfullheten och närheten till havspaddlingen talar för det. Blir intressant att se hur det utvecklas med tävlingar inom surfski. Fler utmaningar behövs. Just nu finns det ju inte så många. Jag skulle tycka det var trevligt med några Raid-liknande långrejs där man paddlar i varierade miljöer öppet vatten/skärgård/surf. Som komplement till tex Seamasters som är en toppenupplevelse.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.