100k Challenge

1999 slog Petri Sutinen rekordet runt den svenska kusten: På 23 dygn avverkad han sträckan. Med en paddlad sträcka på 2119km innebärdet ett snitt på lite drygt 92km/dag! En enorm prestation.

Under perioden då jag och Leif Jägerbrand drev DailyPaddle.com så gjorde vi en intervju med Petri. Tyvärr finns inte siten kvar men tanken på Petris prestation gäckar. Hur fasen kan man snitta så lång sträcka i en kajak under så många dygn? Nästan så jag har svårt att smälta det.

Lurar på att utsätta mig för ett litet test i sommar bara för att stilla delar av nyfikenheten: Hur reagerar kroppen på 100km paddling under ett dygn. Att köra runt hela kusten har jag inte tid med och mogen för det är jag inte heller. Många tänker väl att 100k det är ”piece of shit” men inte jag! Har historiskt haft svårt för långa nötande distanser även om det sakta blir bättre.

En tanke är att starta hemma i Sundsvall och paddla norröver via Härnösand, innanför Hemsön och sedan vidare upp mot Höga Kusten. Väljer man rätt dag borde man kunna få sköna surfar att åka på, vind i ryggen och sommarsol. Frågan är: Hur reagerar kroppen? Hur lägger man upp det med fart, vatten och mat? Vilka utmaningar möter man på vägen?

5 svar på “100k Challenge”

  1. Nya Paddling kom i brevlådan idag och där var ett reportage från kustjägarnas 222 km paddling. De använder en specialversion av Trapper Expedition K2. Ganska tung (och mycket last) men de lyfter ju inte. Tiden det här året blev 40 timmar och 45 minuter. Fem minuters paus ute på sjön varje timme, var tredje timme 20 minuter i land, var sjätte timme 1 timme i land (mat) och efter 24 timmar 4 timmars vila. Energidryck, chokladbars, värktabletter mot smärtan och sång för att inte somna var det vinnande receptet ;-)

  2. Kanske kan bli en årlig tradition där uppe? Här nere kör vi blåbärssoppa men ni kör väl med lingondricka har jag hört och då är väl 100 km ingen match ;-)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.