Fartskalan för kanot

Fartskalan för kanot

Tabellen ovan är en beskrivning av den fartskala svensk kanot traditionellt använder sig av. Den är hämtad ur en kravanalysrapport för kanotracing författad av SOK Topp & Talangsatsning.

Andra idrottsgrenar har sina skalor. Tex har skidor en med zoner som de kallar A1, A2 osv. Norrmännen har Olympiatoppens intensitetszoner I1, I2 osv. Har man lärt sig en är det lätt att känna igen sig i andra.

Fart 2 kallar jag distans
Fart 3 kallar jag tröskel
Fart 3+ kallar jag stressad tröskel

Ovan det gör det jätteont :-) och Fart 1 är mest tur.

3 svar på “Fartskalan för kanot”

 1. Om man åldersrelaterar fartskalan, hur kan den se ut då?
  Jag är 71 år och har testat ovan fartskala. Fart 5 klarar jag inte av men upp till 4.an kom jag men då måste jag vila 3 min mellan varje körning. Upp till 3+ verkar vara topp för mig om jag skall klara 10 upprepningar med 2 min vila mellan varje körning.
  Vill höra din åsikt om man kan åldersrelatera fartskalan.
  Hälsningar
  Ingemar

  1. Jag brukar utgå från maxpuls i fartskalan. Och då borde man inte behöva hålla rätt på sin ålder utan bara på maxpulsen. Som i och för sig sjunker med stigande ålder. Var det så du menade eller missförstod jag?

   1. Tack!
    Det här var min tanke men jag ville gärna ha den bekräftad av dig.
    Hälsningar
    Ingemar

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.