Från kort till normallång?

Jantex Gamma

De sista åren har mina paddlar blivit kortare och kortare. I slutet på förra säsongen var surfskipaddeln 202cm och slätvattenpaddeln 205-207cm. Kort kan man lugnt säga. Men jag har tyckt det passat min paddling.

När jag klev på paddelmaskinen under senhösten konstaterade jag snabbt att mitt paddelgrepp är betydligt bredare på maskinen än det är i kajaken. Att hålla så smalt om paddeln på maskin som jag gör i kajaken känns väldigt konstigt. Det skiljer ca 5cm mellan greppen. Lite beroende på vilken paddel det handlar om.

Tidigare på gamla bloggen har jag skrivit om en australiensisk rapport där de gjort en undersökning om vilken paddellängd som är snabbast för vilken person. Utifrån tre kroppsmått har de tagit fram en formel som man kan använda för att räkna ut sin snabbaste surfskipaddel. Enligt den är 209cm min paddellängd för surfski.

Sen har jag även kört paddle wizarden som finns på Epic Kayaks hemsida. Den pekar på att jag i surfski ska ha kring 210cm och i slätvattenlådan ska ha 215cm. Lite beroende på vad jag matar in för siffror. Men det diffar bara på någon cm beroende på indata.

Någonstans har jag läst att pekfingren ska del paddeln i tre lika delar. På maskin känns 70cm ok. Då har jag mätt från under ena pekfingret till under det andra. Det rimmar bra med siffrorna jag grävt fram i rapporten och på Epic Kayaks hemsida.

Lurar allvarligt på att skaffa några nya skaft till den kommande säsongen och förlänga paddlarna!