Så gör jag när jag limmar paddelblad

IMG_0261
Idag var det dags att limma på Jantex Gamma bladen på det nya skaftet (Stiff). Men först måste bladen loss från det gamla skaftet.

IMG_0265
Jag brukar använda varmluftspistol för att lätta på smältlimmet. Våldsamt enligt vissa. Det funkar för mig. Jag kör på låg värme och rör hela tiden på lågan. Testar många gånger för att se när limmet släpper. Vill inte värma i onödan.

IMG_0266
Bladen loss från det gamla skaftet.

IMG_0268
Trär på bladen på det nya skaftet och lägger paddeln ovinklad enligt bild.

IMG_0267
Vrider på skaftet så att delningsmekanismen hamnar ”uppåt”.

IMG_0269
Mäter upp hur lång paddeln är.

IMG_0271
Av med bladen. Sätter tejp på vardera ände av skaftet och markera var det ska sågas. Tar av hälften på vardera ände av skaftet så att delningen hamnar på mitten med nya längden. Kapar med en vanlig bågfil.

IMG_0273
Fasar av sågkanten då jag kapat så det inte sticker ut någon grad som kan strula till det då jag smältlimmar.

IMG_0274
Dags att smältlimma. Använder en smältlimspistol från Clas Ohlson och smältlim från Insjön oxå. Har funkat för mig tidigare. Limmar fast ena bladet.

IMG_0277
Sen ställer jag paddelvinkeln på noll grader.

IMG_0275
Trär på det andra bladet och lägger paddeln över en soffa som råkar ha precis rätt längd. Då är det bara att vrida på det lösa bladet till paddeln ligger plant och snyggt på bägge armstöden. Markerar ut på tejp som jag satt på skaft och blad så att jag kan hitta rätt montering när jag sen smältlimmar.

IMG_0279
Sen är det bara att limma på blad nummer två. Klart!

2 svar på “Så gör jag när jag limmar paddelblad”

  1. Föredömlig instruktion!
    Helt rätt i att vara försiktig med varmluftspistolen så man inte skadar laminatet. Jag förvärmer blad och skaft innan jag lägger på limmet så att det tar lite längre tid innan det stelnar.

  2. Kul att detta kommer upp.
    Det hade varit kul att höra hur andra gör och vilket lim man använder. Vad är bäst.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.