Surfskisatsning på Svenska Kanotförbundet

swe_logoSom Peter Svensson skrivit så tar surfski och Svenska Kanotförbundet ett ytterligare gemensamt steg: En surfskikommitté bestående av Tommy Karls, Jens Bond och Peter Svensson har bildats och kommer att hantera frågor om VM och andra strategiska beslut kring Surfski i Sverige. Det här är riktigt intressant och en spännande utveckling. Surfski har ju sedan ett par år varit del av Internationella Kanotförbundet och i sommar arrangeras det första officiella VM:et.

Att surfski blir än mer aktivt i Svenska Kanotförbundet och det internationella känns som en naturlig utveckling. Och bra tror jag. En fråga jag funderar på är hur det kommer att påverka surfskipaddlandet som sport. Surfski har ju representerat en ”motpol” till det mer strukturerade och tävlingsinriktade slätvattenpaddlandet. En anda av ”happy racing” har funnits i surfskileden och jag hoppas innerligt att denna känsla blir kvar.

Andra frågor man kan lura på är krav på deltagare i lopp: Måste man i framtiden vara ansluten till en förening som är medlem i kanotförbundet för att tävla? Vilka krav ställs på lopp och arrangörer som ska vara grundande för uttag till VM? Hur sprider vi sport vidare i hela landet? Kommer det att bli någon nationell surfskiserie motsvarande Veterancupen på slätvattensidan? Med mera med mera.

Själv hoppas jag att happy racing känslan består OCH att Stockholm kliver fram som surfskistad i Sverige. Jag saknar nått större rejs/evenemang i Hufudstaden. För till Lapphelvetet lär ju ingen resa :-)

14 svar på “Surfskisatsning på Svenska Kanotförbundet”

 1. (hoppas…) …. OCH att töserna och boysen i Stockeboda tar till sig lite mer happy racing känsla… ;)

  Instämmer för övrigt i frågorna Lars, och tror att den där medlemskapsfrågan du nämnde snart kommer dryftas över kaffekopparna. Det är kanske dags att starta en virtuell kajakförening (som en parallell med hur brevlådeklubbarna fungerar inom golfvärlden)…

 2. Det är en märklig oro och verklighetsuppfattning Ni har.
  Kommitten är mycket bra och det är rätt personer som är med. Det kommer även i framtiden gå att ordna lopp där det inte krävs medlemskap i en kanotklubb (om man nu gillar att spara en tusenlapp per år och slippa lära sig paddelteknik av andra).
  Det finns även gott om Happy racing känsla i Stockholm med ett flertal lopp där alla är välkomna oavsett klubbmedlemskap och kanottyp. Jag tror nog att många Surfskirejs är mer konservativa med avseende på olika regler än vad Stockholmscupen är.
  Däremot är det dåligt med havsracinglopp i Sthlm. Jag arrangerade några stycken mellan 2006 och 2009 men Stockholm är tyvärr inte någon bra utgångsort för Downwindpaddling.

 3. Skämt å sido Wangler. Jag håller med dig helt. Chattade med Peter S igår kväll och sa till honom att jag tycker det är en riktigt bra surfskigrupp förbundet fått samman. Är helt övertygad om att det kommer att komma bra grejer ur den.

  Verkar annars som jag är ensam om att tycka att surfskilopp kan vara annat än ren downwind. Jag skulle gilla ett havsrejs med blandat innehåll av downwind, slätvatten och motsjö. Utmanar hela paddlaren på det sättet. Och ett sånt lopp borde man ju kunna få samman i Sthlm. En typ av Skärgårdsrally i kustbandet.

 4. Vad det gäller frågan om medlemskap i en kanotklubb/ förening så låter det ju för jävligt om man ska behöva vara med och stötta föreningslivet i Sverige!
  Tänk om man lägger 400kr om året i en förening som representerar en sport man älskar och den föreningen sen använder pengarna till att hyra en lokal, köpa kajaker och i värsta fall låta ungdomar testa på paddling och aktivera sig. Nej fy fan det vill man väl inte bidra till. Har man otur så kommer ungdomarna fortsatta paddla, aktivera sig och få en god hälsa och har man riktigt oflyt så blir någon av de där spolingarna duktiga och paddlar hem ett OS guld samtidigt som man själv sitter i soffan och dricker en kall öl.

  1. Hur funkar det med arrangörer av lopp som sanktioneras: Behöver de vara anslutna till förbundet?

   Att vara ansluten på något sätt till kanotsverige ser jag inte som något konstigt. Däremot har jag själv varit medlem i Kanotförbundets webklubb senaste året. Lyckades inte få kontakt med ”min” klubb förrän för sent.

 5. Jag är inte arg, bara paddelsugen!
  Och jag var var också ironisk angående att slippa medlemskapet, fast inte riktigt lika tydligt som fabrikören.
  När det gäller Surfski föredrar jag ren medvågspaddling och betalar gärna för transporten. Surfski är gjord för att köra medsjö, på plattvatten är de sega och tröga jämfört med en racer och i motsjö tycker jag multisportkajaker med låg volym i förskepp och kapell är trevligast.
  Nu längtar jag ut ännu mer…

 6. När det gäller Stockholm så måste man ganska långt ut för att hitta en glänta öppet hav. Det blir Nynäshamn eller Norrtälje om man inte vill vara hänvisad till ”Waxholmsbåt” för att ta sig ut.

 7. Dalarö till Stavsnäs 15km rak nordostpaddling i Nämdöfjärden. Kanske ingen högsjö, men mycket vågor varje gång jag har korsat sträckan. Knappast nära själva byn det heller dock…

 8. Lite sugen på att arrangera en ren surfskitävling i Nynäshamn i sommar. Wangler o jag har ju hållit i ett par tävlingar i Sthlmscupens regi och intresset va väl hyfsat de två första gångerna för att sen dö ut. Med tanke på att så pass många nu har skaffat surfski så kanske man kunde få ihop ett skapligt startfält? Vi har ju diskuterat om starten skulle kunna gå ifrån Ankarudden på Torö för att fortsätta ut mot Öja och sedan vika österut för att senare gå på sydlig kurs mot NSS i Nynäshamn. En skaplig sträckning som för övrigt skulle innehålla lite av varje och en hel del medvågspaddling el. hur Wangler! Problemet är logistiken som måste lösas på något sätt. Väntar på att isen ska släppa när som helst nere vid klubben och den nya Vajda Hawx pro-eliten som ska levereras i slutet av mars :)

 9. Blev fel m. sydlig kurs. Ska naturligtvis va nordlig o förhoppningsvis m. sydlig vind!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.