Nordic Kayaks NK2 Small – Review

Nordic Kayaks NK2 Small
Nordic Kayaks NK2 Small

Inledning
Jag har under en tid letat efter en bra paddel att köra med i surfskin. De jag haft sedan tidigare har inte riktigt passat. Nu har jag hittat en favorit som jag kommer att använda mycket: Nordic Kayaks NK2 Small. En riktigt fin paddel med skön karaktär. Jag gillar paddeln skarpt. Faktum är att jag inte kört med någon annan sen jag fick fingrarna på den. Och jag upplever jag paddlar snabbare i surfskin med denna paddel än någon annan jag kört med.

Nordic Kayaks hemsida >>

Data för min paddel
Paddel: Nordic Kayaks NK2 Small
Längd: 205-215cm
Vikt: 665 gram
Skaftstyvhet: Medium

Delningsmekanismen
Delningsmekanismen

Delning
Paddlarna kommer med en steglös delning som tillåter fri vridning och 10cm förlängning. Den paddel jag kör med är 205-215cm lång. I surfskin kör jag med 205cm och ca 40-45grader vridning. I motionslådan kör jag med 207cm. Låsningen i delningen är någon form av plastkomposit. Den låser stenhårt och plastkompositen är snäll mot skrovet på surfskin vid tex re-entry.

Skaft
Skaftet är ovalt vid greppet och det är fantastiskt skönt. Man behöver inte ägna en sekunds fundering åt om paddeln vridit sig i handen eller inte, det känner man direkt. Skaften finns i tre olika styvheter: Soft, medium och stiff. Jag kör med medium och det flexar lagom för mina känsliga fingerleder.

Bladform
Bladform

Bladet
Bladet har mycket karaktär i formen om man får uttrycka sig så: Det är rejält skålat och vridet och med en tydlig läpp längs ovansidan bladet. Bladet fäster på insidan skaftet och är limmat med epoxi. Så det är till att välja rätt längd från början. Bladet är byggt i 100% kolfiber med en sandwich konstruktion. Bladet är 480x160mm. Jag uppskattar bladytan till 710cm^2.

Karaktär
Paddeln har ett väldigt tydligt grepp i vattnet vid isättet. Isättet är inte särskilt känsligt för störning vilket är bra för paddling i tex surfski eller på långa lopp då tekniken kan falla lite. Efter det tydliga greppet går paddeln över i en medium drive. I inledning av draget följer den nära skrovet för att i slutet tydligt sträva ut och hjälpa till att komma ur vattnet. Paddeln släpper väldigt bra från vattnet och de lätta bladen gör returen av paddeln till startläge för drag lätt. Eftersom det är en ”liten” paddel så får man ligga på lite med frekvensen. Belöningen är att man orkar dra runt bladet och axlarna i draget, även vid tyngre paddelbelastning (över tex vågkrön, i acceleration eller motvind). För att få full utdelning av paddeln känner jag att man ska jobba långt framför kroppen, med lätt grepp om skaftet och rak dragarm, då går den allra bäst.

3 svar på “Nordic Kayaks NK2 Small – Review”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.