Rejsrapport – DKM+ 2013

Mitt startnummer i årets DKM+
Mitt startnummer i årets DKM+

Årets DKM+ skulle jag vilja sammanfatta med en fyra i betyg.
– Bra arrangemang som alltid
– Trevlig utställning i Bengtsfors
– Schysst vind och temperatur (men regnet under loppet kunde man ha sluppit)
– Bra publik. Stränderna kantas av härliga påhejare
– Jag slapp kramp i benen

Starten i Baldersnäs är som alltid kul. En herrans massa kanoter i alla färger och former på ett ställe. Åsså startproceduren som är i en klass för sig själv. Samma grandiosa kollektiva masstart som vanligt. När det är 1-2min kvar glider alla sakta framåt tills skottet går. Jag kom iväg bra på vänster kanten och slapp nästan helt skvalp. Kollade på klockan efter starten och som fortast gick det mellan 15-16km/h. Jens Thorild hängde på min högra våg som han lovat :-)

Drog hårt upp mot första lyftet i Skåpafors. För första gången hade jag ”kontakt” med eliten. Det har inte hänt tidigare. Och känslan i kroppen var att det inte gick knäckande fort. Tog det ganska lugnt i det långa första lyftet. Vid sjösättningen klämde jag två Enervit GT tabletter.

Sträckan upp mot Skifors var ganska händelsefattig. Fick sällskap av killen som senare blev två i K1H och en Epic V10Double. Njöt av draghjälpen och kollade in omgivningarna. Sparade så mycket kraft som möjligt och försökte vara snäll med baksidan på låren.

Lyftet i Skifors blev stora fikastunden: Två Snickers, en banan och två Enervit GT tabletter. Var sträckan upp mot Skifors händelsefattig så blev det ännu lugnare mot Gustavsfors. Tappade mitt sällskap och blev ensam. Körde ensam ända upp mot kanalen in mot Gustavsfors där jag kom ikapp Jens Thorild. Gjorde sällskap med honom in till Gustavsfors. Surrade lite och försökte ladda mentalt för Lelången.

I Gustavsfors blev det tre Enervit GT och två Enervitene Sport Competition. Sen bar det av ut på Lelången. Jens släppte så det blev ensam färd ut på de sista två milen. Det började pissregna och blåsa motvind. Vinden kändes trist men regnet var skönt svalkande. Efter en halvmil blev jag uppfångade av två K1:or. Den ena K1:an släppte kring Herrenäs. Den andra fick jag sällskap med en bit till. Då en K2:a hann ifatt oss orkade jag inte haka på och blev ensam resten av resan in mot Bengtsfors. Lyckades hålla hyffsat jämn fart på Lelången. Låg kring 11-11,5km/h. Och inga känningar av kramp i benen. Bara jädra normal trötthet. Men det är ju som det ska vara.

Gruvade lite för sista kilometrarna in mot Bengtsfors. Där brukar det skvalpa på bra av alla små motorbåtar. Men i år var det lugnt. Bara att gnugga på hela vägen in i mål.

Gick imål på 4:51 drygt. Trött som fasen men med en kropp som ”mådde bra”. Kändes riktigt bra att ta sig imål under fem timmar men ännu bättre att ha bemästrat kramperna. Bra med äta och dricka i kombination med en ordentligt tejp-och-liggunderlaggspimpad sittbrunn var nyckeln.

Tack Bengtsfors för en fantastisk tävling!

Ska jag paddla fortare på DKM+ behövs:
1. Mer långa pass…riktigt långa
2. Langahjälp

5 svar på “Rejsrapport – DKM+ 2013”

 1. Riktigt bra kört Lars! Såg dig i både Skåpafors och i Gustavsfors (då vi skulle starta juniorklassen) och du var inte långt bakom eliten. Du såg fräsch ut och Sleipnern snabb :-). Applåderade också din målgång i Bengtsfors! Bra kört och kul att du gillar vårt arrangemang!

 2. Nästa år får du fixa häng på elitgruppen så är du med och fajtas i toppen!

  Vad hade du i soppatanken? Hur mycket drack du under racet? Hjälper Enervit GT?

  Impad att du lyckades tugga i dig snickers i farten.

  1. Kör med Vitargo Professional i drickablåsan. Hällde i mig ca 3,5 liter under loppet plus någon mugg i ett lyft. Ändå är jag kort om vätska då jag kommer i mål :-/

   GT hjälper för mig. Testade lite hemma innan loppet på några längre pass. Så fort jag fick känning i baksida lår tog jag en tablett. Och då försvann det.

   Snickersen var lätt att få i sig. Och jädrigt gott. Hade tagit ut Snickersen ur förpackning innan och tejpat upp den under däck i en liten plastpåse. Behövde bara peta på baksidan påsen så kom gottat fram. Tog en tugga la i knä medans jag paddlade och tuggade …

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.