Göta Kanalloppet – En blåsig historia

Veteranstarten av Göta Kanalloppet (foto: Anne Haugerud)
Veteranstarten av Göta Kanalloppet (foto: Anne Haugerud)

Frugan gjorde illa foten i slutet av sommaren och det ledde till att jag inte kunde fara på Seamasters. Inför helgen hade det blivit bättre så jag anmälde mig till Göta Kanalloppet. Ett lopp som jag kört fyra gånger innan årets upplaga.

Kom ner ganska sent på lördag kväll, som vanligt. Tältade på campingen på Vassbacken. Jag gillar det. Sover alltid gott i tält. Snackade med lite folk och skrotade på i största allmänhet. Fick en bra natts sömn.

Vaknade på söndag morgon till fantastiskt väder: Solsken, klarblå himmel och vindstilla. Perfekt. Ett tag. För sen började det blåsa. Skit!

Fixade med kajaken och sjösatte. Kroppen kändes så där. Sliten. Värmde och såg till att få en bra position vid linjen. Efter att elitgänget tjuvstartat färdigt kom vi veteraner iväg på första försöket.

Som vanligt var det full spetta från starten upp till första bron. Jag hade som plan att banka på ordentligt för att slippa få någon med mig på våg. Körde hårt och kom lös. Men jag kände att det skulle bli ett långt Göta Kanallopp. Blodsmak i munnen och rejält syrapåslag. Redan efter en kilometer visste jag att det skulle bli en kamp mot pannbenet.

Körde på tufft för att inte ge de bakom chans att komma ikapp. Kom snart ikapp de första juniorerna. Halvvägs drygt upp till vändningen fick jag med mig ett par juniorkillar på vågen min. De mådde nog ganska gott bakom gubbdieseln som kom stuffande.Fick slita hårt i vinden. Satt och stilla drömde om medvinden efter vändning.

Men hej du vad medvind det blev efter vändningen. Jädra snedvind som kändes som en sur-mota med bakhalt på vintern. Slet och slet och slet. Och vätskeblåsan strulade så jag fick inte nån direkt mängd sportdryck heller.

Kring 14km började krafter sina och jag insåg att det skulle bli att gå på ångorna in till mållinjen. Hittade på alla möjliga knep för att det skulle gå lättare i skallen. Räknade fem paddeltag i taget och alla möjliga såna kombinationer. Fick kramp i höften som jag aldrig fått för osv. Stapplade långt ifrån vackert imål på 1:40:48. Förvånad att gubbarna bakom inte fångade in mig.

Trots slitet med vinden och den trötta kroppen var det trevligt att vara på plats på Göta Kanalloppet. Kul att Lidköping håller igång arrangemanget. Hoppas ännu fler paddlare tar tillfället och köra 2014.

Resultatlista >>