Nordic Kayaks NK2 Medium – Review

Inledning
På försommaren i fjol skaffade jag en Nordic Kayaks NK2 Small. En paddel som jag gillar och har använt en hel del. Sen dess har jag gått i tankarna att beställa en Medium storlek av paddeln. Fick leverans för ett par veckor sen. Small versionen från ifjol var fin men årets Medium variant är grymt snygg: Ny delning, ny yta på skaftet och en riktigt snyggt transportfodral.

NK Fodral
NK Fodral
Nordic Kayaks hemsida >>

Data för min paddel
Paddel: Nordic Kayaks NK2 Medium
Längd: 210-220cm
Vikt: 700 gram

Delning
Paddlarna kommer med en steglös delning som tillåter fri vridning och 10cm förlängning. Den paddel jag kör med är 210-220cm lång. Den nya låsningen är i nån eloxerad aluminium och skiner verkligen. Den låser stenhårt.

NK Delning
NK Delning

Skaft
Skaftet är ovalt vid greppet och det är fantastiskt skönt. Man behöver inte ägna en sekunds fundering åt om paddeln vridit sig i handen eller inte, det känner man direkt. På min gamla NK2 Small var skaftet blankt och jag fick slipa lite för greppet. Det nya skaftet har en kolfiberstruktur i ytan som ger kanongrepp som den är.

Bladet
Bladet har mycket karaktär i formen: Det är rejält skålat och vridet och med en tydlig läpp längs ovansidan bladet. Bladet fäster på insidan skaftet och är limmat med epoxi. Så det är till att välja rätt längd från början. Bladet är byggt i 100% kolfiber med en sandwich konstruktion. Bladet är 490x165mm. Jag uppskattar bladytan till 750cm^2.

Karaktär
Paddeln har ett väldigt tydligt grepp i vattnet vid isättet. Isättet är inte särskilt känsligt för störning vilket är bra för paddling i tex surfski eller på långa lopp då tekniken kan falla lite. Efter det tydliga greppet går paddeln över i en medium drive. I inledning av draget följer den nära skrovet för att i slutet tydligt sträva ut och hjälpa till att komma ur vattnet. Paddeln släpper väldigt bra från vattnet och de lätta bladen gör returen av paddeln till startläge för drag lätt. Jag har hört att vissa tycker NK2-modellen har en snärt i slutet av draget. Jag känner det inte mer än första paddeltagen efter att ha kört med någon annan paddel. För att få full utdelning av paddeln känner jag att man ska jobba långt framför kroppen, med lätt grepp om skaftet och rak dragarm, då går den allra bäst.

Summa summarum
Riktigt finfin paddel med härlig karaktär. Den jag använder mest nu.