Fenn Swordfish – Review

Hur kan man sammanfatta Fenn Swordfish? Jag skulle välja följande ord: Trygg, surfvänlig, kul, raka rör och rejält byggd. Fördjupa er nedan.

Mått och sånt
Längd: 610cm
Bredd: 45cm
Vikt: 14,5kg

Bygge och detaljer
Mitt exemplar är i vakuumbakad glasfiber. Stumt bygge och står pall bra. Inget svikt. Inget tjafs. Känslan är raka rör och rejält gjort. Styrningen har vajerlinor och en enkel rejäl inställningsmekanism. Sittbrunnen töms med två dräneringshål som tömmer väldigt bra om det kommer in vatten. Fenn:s nya elliptiska roder är bra. Mycket bättre än det gamla hajfensrodret.

Stabilitet
Hon är stabil och trygg. Trots att 45cm är en ganska smal båt så är hon stadig. Så är det. Man märker det redan då man lägger i henne i vattnet. Jag körde i 10-12 m/s härom veckan och kring metern sjö. Och trots att jag hade alldeles för lite kläder på mig och var ensam på havet så kändes det tryggt och var jädrigt kul. Toppen.

Sittbrunn och komfort
Jag sitter riktigt skönt i Swordfish:en. Även helt utan vaddering i sittbrunnen. På slätvatten kör jag med en Skwoosh under rumpan mest för att komma upp lite högre i sittposition. På havet kör jag utan sittunderlägg. Lurar på att göra en tunn tunn stjärtlapp med teflonduk på för lättare rotation.

I vågor
I vågor är hon helt underbar. Den breda aktern trycker lätt ner Swordfish:en i nästa surf. Fånigt enkelt faktiskt. Och stabiliteten gör att man känner sig riktigt säker och kan ägna sig att jaga surf och vågor utan att vingla kring. Hon följer lätt i dansen då man styr. Det ända är att hon kan dyka lite med nosen i hög krabb sjö. Men det är inget problem.

På slätvatten
Jag gjorde 22:37 med min Fenn Elite SL på 5km slätvatten. Jag har någon gång sagt att det borde gå att göra i de trakterna med en Swordfish oxå. Men det återstår att bevisa. Hon rinner på helt ok på slätvatten för att vara en Intermediate surfski. Men…det är på havet hon skiner!

Önskemål från mig
– Hade gärna haft litelite mer framåtvinklat fotstöd.
– Hade gärna haft en stängbar självläns.
– Hade gärna haft ett par kordor på akterdäck att packa lite under.

Galleri

Länkar
Fenn.no >>
Fenn Kayaks hemsida >>

Ett svar på “Fenn Swordfish – Review”

  1. Stämmer ganska bra överens med vad jag tycker om Firren. Jag älskar den men jag sålde tyvärr min när jag köpte Sparken. Nu överväger jag att köpa en ny eftersom jag inte har lika kul i min Spark som i Firren när det blir stökig sjö. Då blir det lite för instabilt för mig i Sparken.

    Vill gärna se vad du kan göra i Firren på plattvatten! :D

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.