Fenn Elite S

Fenn Elite S har jag förstått som en uppdatering av den klassiska Fenn Elite, där S står för lite lägre volym. Dessutom ska sittbrunnen och rodret vara flyttat något framåt. Och bulben ska vara något lägre.

Fick tillfälle att prova en Elite S i samband med att jag var i Stockholm i veckan. Mötte upp Maciek (Kajaksport) på Brunnsvikens Kanotklubb och tog en tur därifrån och ut mot Värtan. Totalt 13km slätvatten, bortsett från nån surf efter en motorbåt.

Maciek från Kajaksport
Maciek från Kajaksport

Mått Fenn Elite S
L: 644cm
B: 43cm

Har man tidigare paddlat Fenn surfski så känner man igen sig. Jag har paddlat Elite SL och Swordfish. Elite S har samma typiska Fenn känsla.

På slätvatten och i småskvalp upplever jag henne som stabil och lätthanterlig. Hon har en topprankhet med en tydlig slutstabilitet. Stum-Rank är en uttryck jag skulle vilja ge. För egen del upplever jag att hon skulle vara för rank i stökiga förhållanden för att jag skulle kunna paddla effektivt. Men då är jag en typisk trygghets-junkie på havet.

Sittbrunnen är väldigt skön! Trivs som fisken i den. Låg bulb, höga trygga sargkanter vid höften, låg hälposition och generellt bra kontakt med båten. Sen är jag även väldigt förtjust i Fenn:s vajerstyrning och pedaler. Kort och gott: Schysst sittbrunn och styrning. Om man ska säga nått negativt så har jag en tendens att slå paddelbladet i sargkanten lite mer än vanligt.

Volymmässigt upplever jag att jag med mina 75kg flyter rätt högt i Elite S. Gissar att man med lätthet kan väga både 10kg och 20kg mer utan att sjunka.

För den som gillar fullånga surfskis, har bra balans på havet och letar en surfmaskin: Då är Fenn Elite S definitivt nått att kolla på.

Full aktivitet vid Brunssvikens Kanotklubb
Full aktivitet vid Brunssvikens Kanotklubb