Epic V10L | Texten

Har paddlat min Epic V10L nu i två säsonger. Och då passar det ju att skriva en text kring den. Bilderna som hör ihop med texten hittar ni i ett tidigare inlägg.

Mått
Längd: 615cm
Bredd: 44cm
Vikt: 11,8kg (Ultra)
Optimal paddlarvikt: 75kg

Bygge och detaljer
Min V10L är en rödnosad Ultra version. Vilket innebär att den har en nomex honeycomb kärna med kolfiber och kevlar väv. Bygget är vacuum bakat med heat-cured epoxy (vad det nu innebär). Genomgående är kvaliteten på bygget är mycket fint. Har egentligen inget att kommentera där. Fina detaljer och riktigt gjort. Sen tycker jag själv att V10L:en är löjligt snygg.

Men. Värt att veta om Ultra byggena är att de är ömtåliga som rackarns. De är styva och fina under rätt belastningar men skulle du trycka till den så blir det en bula. Punkt. Några kajaker har jag haft liggande på däck på båten, med allt vad det innebär. V10L Ultra hör inte hemma där bland vajrar och andra saker som kan ge punktbelastningar.

Men. Är man rädd om sin Ultra så får man en lätt, styv och välbyggd surfski i sjön.

Stabilitet
Stabiliteten i V10L:en är tvådelad tycker jag. På slätvatten är hon hur stadig som helst. Då kan jag sitta på riktigt mycket liggunderlag. Även i långa vågor och i liten sjö är hon riktigt stadig. Men i stökig och grov sjö är hon lite orolig tycker jag. Det finns en initialinstabilitet i botten som man måste lära sig att tänka bort för att kunna paddla henne fullt ut. Men lär man sig det blir man belönad.

Sittbrunn och komfort
Man sitter otroligt skönt i sittbrunnen. Bulben är inte ivägen för benarbetet och fotstödet har en skön vinkel. I min V10L har jag gjort två fix.
1. Har monterat dubbla fotremmar för jag tyckte enkel fotrem var lite för lamt och mjukt
2. Har vadderat vid höfterna för att få mer kontakt med surfski. Den var lite för vid för min smak.

På slätvatten
På slätvatten går hon riktigt snabbt. Jag har pressat henne till 22:01 på 5000m (neutral bana) med maratonroder och stängd självläns. Att jämföra med mitt pers i motionslåda på 21:47. På 10000m skiljer det lite mer mot motionslådan. På riktigt långa lopp som DKM+ så är skillnaden mellan motionslådan och V10L så nära noll man kan komma. Sammanfattningsvis är det en surfski med fartpotential.

I vågor
I vågor tycker jag själv hon går absolut bäst i långa dyningar eller rund havssjö. Då surfar hon som ett riktigt monster. Det bara rinner iväg av sig själv. I brant kort sjö däremot så har hon en tendens att kunna fastna mellan vågor och bli hängande. Jag gissar att uppträdandet i vågor beror på att hon har en relativt rak köllinje. I stökig sjö upplever jag även att hon är lite orolig precis då man ska braka över en vågtopp och ner i dalen framför.

Sammanfattning
Har försökt vara ärlig med mina tankar om V10L. Jag tycker det är en väldigt trevlig surfski. Och paddlar man långlopp och surfar i långa vågor då är det känns det som en optimal surfski.

Inlägg på bloggen taggat med V10L >>
Epic Kayaks hemsida >>
Säljs i Sverige av nomado >>