Spännande år för surfski att vänta

Surfskipaddlingen som motionsform och tävlingsgren växer världen över och Sverige är inget undantag. De tio senaste åren har Surfski växt från ett fåtal utövare till där vi är i dag och 2016 kommer bli ett spännande år för Surfskipaddlingen i Sverige. Informationen nedan kommer från kanotförbundets hemsida.

Surfski-kommittén i Svenska Kanotförbundet blickar fram mot ett spännande år och listar några av de större arrangemangen att se fram emot under säsongen 2016.

Svenska Surfskicupen
För fjärde året arrangeras Svenska Surfskicupen. Årets cup kommer att bestå av fyra tävlingar där de tre främsta resultaten räknas i sammanställningen. Tävlingslicens krävs för deltagande, mer information om tävlingslicensen och hur man ansöker hittar ni här. Mer utförlig information om Cupen kommer att finnas under fliken kanot.com/grenar/surfski/svenskasurfskicupen samt på respektive arrangörs hemsida.

2016 års deltävlingar är
5 juni, Kalmar Surfski Wave Challange
18-19 juni, Vågryttaren, Näsets Paddlarklubb, Göteborg
21 aug, Seamasters, Oxelösunds Kanotklubb
10 sep, Öresund Downwind Challange, Malmö Kanotklubb

SM
För andra året arrangeras ett officiellt Svenskt mästerskap i Surfski. Vi är glada över att kunna meddela att årets SM arrangör blir Bråvikens Kanotklubb och att Surfski SM kommer att vara del i SVTs storsatsning SM-veckan som i år arrangeras i Norrköping. Tävlingsdag är preliminärt satt till 7 juli eller 8 juli kl 14:00 men kan komma att justeras.

Surfski som gren inom kanotsporten växer världen över och vi som är inne i sporten har redan förstått dess storhet men med Surfskis intåg under SM-veckan ger det oss nu en stor möjlighet att presentera sporten för en större grupp aktiva och inför publik på plats i Norrköping och inte minst SVTs tittare. SM-veckan arrangeras mellan den 6-13 juli och omfattar mer än 50 idrotter som exempelvis Simning, Brottning, Inlines, Motorsport, Friidrott m.fl. kommer att tillsammans med Surfski göra upp om ädla SM medaljerna med inslag av en stor folkfest.

Mer information och PM kommer!

SM i SS2
I samband med Seamasters planeras att arrangera en separat tävling i Surfski-dubbel (SS2) som kommer att få SM-status. SS2 är ett utmärkt sätt att utveckla sin paddling och en tränings- och tävlingsform vi tror och hoppas kommer växa i framtiden. Tävlingen som arrangeras av Oxelösunds KK planeras till 20 augusti och kommer följa Svenska Kanotförbundets krav på besättning från samma förening. Första året så kommer det endast att tävlas i en öppen klass dvs herr, dam, mix sammanslaget. I övrigt gäller samma krav som Svenska Surfskicupen och PM och mer information om SM i SS2 kommer.

EM
ICF Ocean Racing European Championships arrangeras 2016 på Sardinien i Italien. Tävlingen är öppen för surfskipaddlare men krav om tävlingslicens genom respektive nationellt anslutet kanotförbund till ICF. I Masterklass tävlar man i åldersgrupper och därutöver finns en tävlingsklass som tillika representerar nationen. Således kommer en trupp tas ut som representerar Sverige på plats. Surski-kommittén kommer i möjligaste mån samordna boende, transport av surfski samt kommunikation med tävlingsarrangör men det är viktigt att ta eget ansvar. Vi undersöker en transport av Surfskis från sista deltävlingen i Malmö den 10 sept till Sardinen. Mer information om EM hittar ni här: Surfski-EM 2016

Övriga aktiviteter
I tillägg till dessa aktiviteter så arrangeras olika initiativ runt om i Sverige som ”prova på paddling”, kurser och camps. Om du inte redan provat på Surfskipaddling så låt 2016 bli året då du gör detta!