Det är så lätt att bli förförd

Utrustning. I helgen som gick så roade jag mig med att limma Braca II bladen jag har på ett Jantex skaft. Braca skaftet som jag har är för kort för de paddellängder jag använder nu. Körde ett lugnt pass i söndags och det kändes så bra så bra.

Men det är så lätt att bli förförd av en ”stor” paddel då man paddlar lugnt. 221 cm Braca II smin (790cm^2) kändes toppen i lugnt tempo.

I måndags körde jag ett tuffare intervallpass med total intervalltid 30 min. Och då fick jag bekänna färg. Braca II paddeln som kändes så bra i lugnt tempo blev helt plötsligt en storlek för stor för mig. Stumnade i musklerna och orkade inte dra runt paddeln ordentligt.

Lärdom: Testa en paddel i tävlingstempo innan du låter dig förföras!

Nu blir det att flytta tillbaka Jantex-skaftet till de mindre Jantexbladen där det hör hemma. Och jag hör hemma.

Önska Braca II fanns i en XSmin storlek, men det gör den inte…

4 svar på “Det är så lätt att bli förförd”

  1. Har liknande erfarenhet: paddlar som känns bra i lungt tempo, är ofta för tungpaddlade i tävlingstempo. Och paddlar som är bra i tävlingstempo, känns onödigt ”lågutväxlade” i lungt tempo. Det känns konstigt; spontant skulle jag vänta mig att ju högre hastighet jag paddlar i, desto större paddel borde jag behöva.

  2. Jag har aldrig testat olika bladstorlek, men jag blir lite nyfiken. Även fast jag ror. Och även fast jag laborerat en hel del med utväxlingen. Det gissar jag är svårt i kanoten?

    Helt uppenbart är i alla fall att tungt motstånd går bra i låg intensitet. Det är precis samma sak som när man cyklar. Ju mer man tar i, desto högre kadens behöver man för att få ut effekten.

    Men det här med storleken på bladet. Är det inte lite skumt att det kan vara effektivt att bladet ”slirar”? Borde inte en del energi då på något sätt gå till att skapa onödiga virvlar?

    1. Jag tror jag missat att det du brukar skriva om att ändra skaftlängd och greppbredd handlar om utväxling. Fast rimligen inte lika enkelt att räkna på som för en åra.

    2. Det där med slirande blad; jag har en Braca VII och en Braca IV, där VII är extremt droppformat, och biter direkt, medan IV;an är lite snällare, och i jämförelse slirar lite mer. Trots att bladytan på min VII är något mindre sitter den som gjuten i vattnet, vilket på kort distans är bra, men samtidigt tröttar den mer, och jag känner mer ömhet i axlarna efter ett träningspass med VII:an. Och beträffande utväxling handlar det nog mer om avståndet mellan draghanden och bladspetsen än om paddelns totallängd.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.