Pärlor av halvädelstenar

Vad kan jag göra med pärlor av halvädelstenar? Jo, vackra äkta smycken! Det har väl aldrig varit så populärt som nu att göra egna smycken och sälja via nätet eller på någon facebook loppis. Det är en väldigt kul fritids sysselsättning att göra fina smycken och fram för allt om man väljer att göra smycken av halvädelstenar för att de är extra vackra. Huruvida stenarna ska kallas för ädelstenar eller halvädelstenar råder lite olika. En del säger att det inte finns några halvädelstenar längre medan andra påstår att begreppet halvädel, togs bort för ett tag sedan och numer kallas även halvädelstenar för ädelstenar.

Vad är en halvädelsten?

Det var mest förr i tiden som man delade upp ädelstenarna i två olika grupper där ädelstenarna utgjordes av smaragder, safirer, rubiner och diamanter. Resten av de fina stenarna fick benämningen halvädelstenar då de inte ansågs lika eftertraktade och därmed värdefulla som ädelstenarna. Men begreppet är något brett eftersom en halvädelsten som är riktigt fin kan definitivt mäta sig med en ädelsten som kanske inte är i toppskiktet, så därför påstår vissa att begreppet halvädelsten togs bort just på grund av detta.

Halvädelstenar till pärlor

Det jag gillar med så kallade halvädelstenar är att det är ett billigt alternativ som pärlor att göra smycken av om du jämför med ädelstenar. Vem har råd att göra pärlor av diamanter? Halvädelstenar är nog så vackra som dyra ädelstenar och passar jättebra som pärlor i olika smycken som halsband och armband. Själv så gillar jag ametisten bäst bland halvädelstenar. Den lila är den mest efterfrågade av kvartserna. Dessa stenar finns i bergets håligheter i något som kallas för ”geoder”. Dom kan bli jättestora och sedan slipas de ner till pärlor eller smyckesstenar. Det finns en skala som mäter hårdhet och jämfört med diamant som har 10 så har dessa stenar en hårdhet på 7.